Skjolden
Skjolden

Plavby v okolí

Skjolden / Norsko

Na západním pobřeží Norska se do pevniny zarývá jeden z nejkrásnějších fjordů v zemi – Sognefjord, který je s délkou 206 km zároveň i fjordem nejdelším. A fjord si na konto připisuje i další prvenství, voda zde totiž sahá až do maximální hloubky přes 1300 m a činí z něj tak nejhlubší záliv Norska. Kolem jeho břehů se tyčí až 2000 m vysocí horští velikáni patřící k pohoří Jotunfjeldem a Jostedalsbrae s rozsáhlými ledovci.  Sognefjord se ve vnitrozemí dále větví do všech možných směrů. Jeho pět velkých ramen se rozdělilo do dlouhých výběžků, z nichž každý se pyšní svou osobitou krásou. Fjordy Fjærlandsfjord, Sogndalsfjord, Lustrafjord, Årdalsfjord, Lærdalsfjord, Aurlandsfjord a Nærøyfjord společně vytvářejí jednu z nejúchvatnějších přírodních scenérií na světě.

Na konci Lustrafjordu se mezi fjordem a jezerem Eidsvatnet nachází malebné městečko Skjolden, které je domovem asi pro 200 stálých obyvatel. Samotné město může nabídnout jen pár obchůdků se suvenýry a několik kaváren, ovšem okolní krajina je skutečně působivá. Dostupnost ledovců, krásných vodopádů a jezer je tu velkou výhodou. Každoročně jí využívá velké množství turistů, z nichž většina do Skjoldenu připluje na palubě výletní lodi.

Perlou celého okolí a Lustrafjordu je ovšem roubený sloupový kostel ve vesnici Urnes, který byl postaven v 1. pol. 12. stol. z trámů, které se podařilo dochovat z původního kostela z 11. stol. Pro svou mimořádnou historickou hodnotu (patří mezi nejstarší kostely svého druhu na světě) byl zapsán i na seznam světového dědictví UNESCO. Kostel je snadno dostupný po silnici ze Skjoldenu a samotná 30 km dlouhá cesta podél Lustrafjordu je zážitkem sama o sobě.

 

Místa, která stojí za to vidět:

- Skjolden

- Sognefjord

- Lustrafjord

- kostelík v Urnesu

 

Vychutnejte si místní speciality…

Carassau – místní chléb, který se podává snad ke všem pokrmům

Akevitt – tradiční pálenka z brambor a bylin

Brunost – karamelový sýr, originálně vyráběný z kozího mléka

Uzený losos – často podávaný na tmavém chlebu s máslem

Brun saus – omáčka s masovými kroketami, rybími knedlíčky a klobásou

Gravetlaks – losos marinovaný v soli, cukru, pažitce a koňaku


Místa, která stojí za to vidět


Plavby do Skjoldenu