Olden

Olden / Norsko

Olden je sice pouhou rybářskou vesnicí, přesto přitahuje pozornost návštěvníků z celého světa. Přezdívku „brána k norským ledovcům“ nezískal náhodou a návštěvník se po vylodění v místním přístavu velice rychle ocitne v království ledu a sněhu, kde je možné vidět ty největší evropské ledovce.

Samotný Olden s pouhými 500 obyvateli leží na začátku údolí Oldedalen v ústí ledovcové řeky Oldeelva. Poloha na konci jižního ramene Nordfjordu z něj dělá dobrou výchozí pozici pro návštěvu okolních ledovců. V samotném městečku se vedle několika obchodů, restaurací a kaváren nachází i dva typické dřevěné kostelíky – „starý“ z r. 1759, který je i nejstarší památkou obce, a „nový“ z r. 1934. Většina návštěvníků ovšem míří rovnou do divoké přírody začínající hned za branami přístavu.

Krásné údolí Oldedalen se táhne v délce 20 km podél jezera Oldevatnet, které obklopují až 1700 m vysocí horští velikáni. Na jeho konci začíná národní park Jostedalsbreen. Ledovcové řeky, vodopády i splazy svou tající vodou živí samotné jezero, jehož voda je i v parném létě ledově studená. Na konci údolí začíná cesta k ledovci Briksdal. Masa ledu tekoucí do křišťálově čistého jezírka Briksdalsbrevatnet patří mezi největší atrakce celé oblasti, kterou by žádný z turistů neměl vynechat. Zážitek umocňuje i projížďka na raftech po jezeře. Na nich se lze dostat téměř na dosah slavného ledovce. Briksdal je ovšem jen jedním z ramen daleko většího ledovce, po kterém byl pojmenován i celý národní park – Jostedalsbreen. Ten je zároveň i největším ledovcem na evropské pevnině. Jeho celková rozloha je 487 km2, ovšem jeho velikost se stejně jako u dalších pevninských ledovců vlivem globálního oteplování neustále zmenšuje. I tak je stále působivou přírodní atrakcí, kterou navštíví až 300 tisíc turistů ročně.  

 

Místa, která stojí za to vidět:

  • Olden
  • starý kostel
  • Nordfjord
  • ledovec Jostedal
  • ledovec Briksdal

 

Vychutnejte si místní speciality…

  • Carassau – místní chléb, který se podává snad ke všem pokrmům
  • Akevitt – tradiční pálenka z brambor a bylin
  • Brunost – karamelový sýr, originálně vyráběný z kozího mléka
  • Uzený losos – často podávaný na tmavém chlebu s máslem
  • Brun saus – omáčka s masovými kroketami, rybími knedlíčky a klobásou
  • Gravetlaks – losos marinovaný v soli, cukru, pažitce a koňaku

Místa, která stojí za to vidět